953
0

Внесення змін до спеціального закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України

953
0

Закон про внесення змін до спеціального закону

26 березня 2022 року опубліковано закон від 23 березня 2022 року про внесення змін до закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території країни та закону про вищу освіту і науку. І хоча масштаби цього внесення змін не здаються значними, внесені ним зміни дійсно важливі для громадян України.

Porozmawiaj z ekspertem 🎯

Borykasz się z zagadnieniem, które tutaj poruszyłam? Skontaktuj się ze mną! Wspólnie znajdziemy najlepsze rozwiązanie dla Twojego biznesu.

Про що йдеться в поправці?

Нагадаємо, що до оголошення змін до Закону спеціальний закон про допомогу громадянам України у зв’язку з веденням бойових дій на території цієї країни охоплював громадян України, які прибули на територію Республіки Польща безпосередньо з території України та громадян України, які мають Карту поляка, які разом із найближчою родиною прибули на територію Республіки Польща у зв’язку з цими бойовими діями. Крім того, ці ж норми поширювалися і на дружину громадянина України, яка не має громадянства України, за умови, що він прибув на територію Республіки Польща безпосередньо з території України у зв’язку з бойовими діями, які ведуться на території цієї держави. Ключовим словом у зміні вищезазначених положень є слово «безпосередньо», або фактично відсутність цього слова. Законом про внесення змін до ст. 1 пункту 1 цього ж вносить зміни до відповідних положень Закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави таким чином, щоб слово «безпосередньо» було видалено з них. Чому це так важливо? Відповідно до змін, спеціальний закон також поширюється на тих громадян України, які прибули до Польщі опосередковано, тобто, наприклад, спочатку прибули на територію Словаччини, а лише потім прибули до Польщі. Отже, зміна до спеціального закону вигідна тим громадянам України, які, покидаючи свою країну, спочатку шукали притулку не в Польщі, а лише згодом змогли потрапити до Польщі. Це пов’язано з тим, що з моментом набуття чинності Законом про внесення змін ті громадяни України, на яких досі не поширювався спеціальний закон, тепер мають можливість скористатися передбаченими в ньому правами.

Чи поширюється зміна до спецзакону на всіх, хто прибув з України у період з 24 лютого цього року? до Польщі у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави?

Відповідь на це питання можна знайти вище, а також в раніше опублікованій нами статті, посилання на яку нижче:

Тим не менш, варто мати на увазі, зокрема, ст. 1 пункт 1-2 Закону від 12 березня 2022 року «Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави», в якій зазначено, на кого поширюється дія спеціального закону – однак слід пам’ятати про зміну, яка пов’язано з тим, що в цих нормативних актах більше немає слова «безпосередньо»!

Відсутність слова «прямий» означає, що на кожного громадянина України, який прибув до Польщі у зв’язку з бойовими діями на території цієї країни, поширюються положення спеціального закону, незалежно від того, прибув він до Польщі безпосередньо чи ні.

Також зазначимо, що іноземці, на яких не поширюється спеціальний закон про допомогу громадянам України, все ще можуть розраховувати на допомогу в Польщі, оскільки тут діє інститут тимчасового захисту. Нагадаємо, що регламенти ЄС щодо тимчасового захисту включені до Рекомендацій Ради (ЄС) 2022/382 від 4 березня 2022 року, а польський законодавець комплексно регулює питання тимчасового захисту іноземців у главі 3 Закону про надання захист іноземців на території Республіки Польща. Особливу увагу слід звернути на ст. 2 пункт 1 і 2 вище Виконавче рішення Ради ЄС, яке вказує на осіб, на яких поширюється тимчасовий захист.

Newsletter dla e-biznesu 🎉

Zapisz się do newslettera, uzyskaj dostęp do unikalnych treści tworzonych przez prawników naszej kancelarii oraz otrzymuj informacje o najważniejszych aktualnościach prawnych.

Klikając przycisk „Zapisuję się” wyrażasz zgodę na otrzymywanie od nas newsletterów i akceptujesz Regulamin. Będziemy przetwarzać Twoje imię oraz adres e-mail w celu przesyłania Ci informacji handlowych. Administratorem Twoich danych osobowych jest Kancelaria Prawna Kantorowski, Głąb i Wspólnicy Sp.j. Szczegółowe informacje znajdziesz w naszej Polityce prywatności.

Відповідно до викладеного, це особи – переміщені особи, які були змушені покинути Україну через збройний конфлікт на території цієї країни з 24 лютого 2022 року, у тому числі: громадяни України, які проживали в Україні до 24 лютого 2022 року, особи без громадянства особи або громадяни третіх країн, крім України, які до 24 лютого 2022 року користувалися міжнародним захистом або еквівалентним національним захистом в Україні, та члени сімей зазначених осіб. Відповідно до польського законодавства, тимчасова охорона реалізується на підставі вищезазначеного мистецтво 2 (2) Рішення Ради ЄС, яка зобов’язує відповідне застосування цього в державах-членах ЄС до осіб без громадянства та громадян третіх країн, крім України, за умови, що вони зможуть довести, що до 24 лютого 2022 року своє перебування в Україна була законною, і повернення до країни чи регіону походження неможливе з міркувань безпеки.

Детальну інформацію про тимчасовий захист, зокрема застосування цього інституту до іноземців за польським законодавством, можна знайти в нашій статті «Спеціальний закон, тобто Закон про допомогу громадянам України», до якої ми додали посилання вище.

Короткий виклад правового становища людей, які тікають із зруйнованої війною України.

  1. Положення Закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни поширюються на громадян України, у тому числі тих, які прибули до Польщі не безпосередньо в період з 24 лютого цього року. рік.

Тож кого поширює закон?

– громадяни України, які прибули на територію Республіки Польща з території України у зв’язку з воєнними діями, що ведуться на території цієї держави,

– громадяни України, які мають Карту поляка, які разом із найближчою родиною прибули на територію Республіки Польща у зв’язку з військовими діями,

– подружжя громадянина України, який не має громадянства України, за умови, що він прибув на територію Республіки Польща з території України у зв’язку з бойовими діями, які ведуться на території цієї держави.

2. На іноземців, на яких спеціальний закон не поширюється, поширюється дія Виконавчого рішення Ради (ЄС) 2022/382 від 4 березня 2022 року, яке регулює питання тимчасового захисту.

– згідно польського законодавства категорії осіб, які користуються тимчасовим захистом у Польщі, визначені ст. 106 Закону про надання захисту іноземцям на території Республіки Польща,

– Довідка, що підтверджує використання тимчасового захисту, видається Управлінням у справах іноземців на вимогу іноземця. Таку заяву можна подати особисто за адресою офісу у Варшаві, вул. Таборова 33, від 17 березня ц.р.

Marzena Kuras
PRAWNIK

Pomagam przedsiębiorcom w rozwiązywaniu bieżących problemów prawnych, związanych z prowadzonym biznesem. Przygotowuję pozwy o zapłatę oraz pisma procesowe. Wspieram firmy w egzekucji należnych im świadczeń. Zajmuję się również kwestiami związanymi z ochroną marki.

Skontaktuj się ze mną, chętnie odpowiem na Twoje pytania dotyczące naszej oferty i przedstawię rozwiązania dostosowane do Twojego biznesu.