885
0

Спеціальний закон, тобто Закон про допомогу громадянам України

885
0

Введення спеціального акта

12 березня 2022 року набув чинності закон про допомогу громадянам України у зв’язку з нападом Російської Федерації на Україну. Законодавчим актом передбачено низку нормативних актів, основною метою яких є насамперед визначення правил легалізації перебування громадян України на території Республіки Польща. У цьому контексті варто поставити основне запитання – на кого саме поширюються положення зазначеного Закону? Хто зможе скористатися повноваженнями, детально зазначеними в Законі?

На кого поширюється спеціальний закон?

Відповіді на ці питання регулюються ст. 1 (1) Закону, згідно з якою «Закон встановлює спеціальні правила легалізації перебування громадян України, які прибули на територію Республіки Польща безпосередньо з території України у зв’язку з воєнними діями, які ведуться на території Республіки Польща. цієї держави, та громадян України, які мають Карту поляка, які разом із найближчими родичами внаслідок військових дій потрапили на територію Республіки Польща.” На практиці це означає, що т.зв. спеціальний акт адресований тим громадянам України, які безпосередньо перетнули польсько-український кордон.

Porozmawiaj z ekspertem 🎯

Borykasz się z zagadnieniem, które tutaj poruszyłam? Skontaktuj się ze mną! Wspólnie znajdziemy najlepsze rozwiązanie dla Twojego biznesu.

На кого спеціальний закон не поширюється?

Якщо громадянин України спершу перетнув державні кордони, наприклад, на території Словаччини, а лише потім до Польщі, на нього положення спецзакону не поширюються. Зрештою, це означає, що зазначений закон не поширюється на осіб, які не в’їжджали на територію Республіки Польща безпосередньо з України.

Які норми застосовуються до осіб, на які не поширюється спеціальний закон?

При цьому слід пам’ятати, що повинні застосовуватися положення ЄС про тимчасовий захист. Виконавецьке рішення Ради (ЄС) 2022/382 від 4 березня 2022 року має важливе значення, зокрема, що «[…] тимчасовий захист повинен дозволити їм користуватися гармонізованими правами в усьому Союзі, які забезпечують належний рівень захисту. […] громадяни України, як безвізові мандрівники, мають право вільно пересуватися територією Союзу протягом 90 днів після в’їзду на територію Союзу […] після видачі дозвіл на проживання державою-членом відповідно до Директиви 2001/55 / ​​EC, бенефіціар тимчасового захисту, який має право подорожувати територією Союзу протягом 90 днів протягом 180-денного періоду, повинен мати можливість лише права, що випливають із тимчасового захисту в державі-члені, яка видала йому посвідку на проживання […]. На практиці це означає, що біженці, на яких не поширюються положення спеціального закону, все одно повинні мати право легально перебувати та працювати в Польщі, але на інших умовах, ніж громадяни України, на яких поширюється спеціальний закон. Однак, слід підкреслити, що немає впевненості в тому, чи будуть дотримані ці положення, а також на яких принципах це можна було б зробити. Також необхідно уточнити, що відповідно до вищезазначеного За Рішенням виконавчої влади особи, переміщені внаслідок конфлікту, т.е. Громадяни України, які проживали в Україні до 24 лютого 2022 року, мають отримати право на тимчасовий захист на всій території ЄС.

Що таке тимчасовий захист на практиці?

Відповідно до Директиви Ради 2001/55/ЄС від 20 липня 2001 року, тимчасовий захист включає: негайний захист, право на проживання, доступ до ринку праці, доступ до житла, доступ до соціального забезпечення, засобів до існування, доступ до медичного обслуговування. допомога (невідкладна допомога, основне лікування захворювань) ->  https://www.gov.pl/web/rpp/ochrona-tymczasowa-dla-osob-uciekajacych-z-ukrainy-w-wyniku-wojny-decyzja-rady-ue

Тимчасова охорона в Польщі регулюється ст. 106 Закону про надання захисту іноземцям на території Республіки Польща. Згідно з цим нормативно-правовим актом, тимчасовий захист гарантує втікачам законне перебування протягом одного року. Строк тимчасового захисту також може бути продовжений на шість місяців (не більше ніж у два рази), якщо через рік не зникають перешкоди для безпечного повернення іноземця до попереднього місця проживання. У такому разі рішення та вид на проживання видає начальник Управління у справах іноземців. Особи, які перебувають під тимчасовим захистом на території Республіки Польща, забезпечуються проживанням, харчуванням, а також медичним обслуговуванням. Такі особи також можуть отримувати соціальну допомогу і, крім того, можуть працювати в Польщі без дозволу -> https://www.gov.pl/web/ua-pl/pobyt-w-polsce3

Newsletter dla e-biznesu 🎉

Zapisz się do newslettera, uzyskaj dostęp do unikalnych treści tworzonych przez prawników naszej kancelarii oraz otrzymuj informacje o najważniejszych aktualnościach prawnych.

Klikając przycisk „Zapisuję się” wyrażasz zgodę na otrzymywanie od nas newsletterów i akceptujesz Regulamin. Będziemy przetwarzać Twoje imię oraz adres e-mail w celu przesyłania Ci informacji handlowych. Administratorem Twoich danych osobowych jest Kancelaria Prawna Kantorowski, Głąb i Wspólnicy Sp.j. Szczegółowe informacje znajdziesz w naszej Polityce prywatności.

Як отримати карту поляка?

Стосовно питання отримання Карти поляка, слід зазначити, що цей документ не означає, що ви маєте польське громадянство, а також не є документом, який дає вам право перетинати кордон або оселитися в Польщі. Цей документ можуть отримати люди, які відповідають певним умовам, докладніше про це за посиланням нижче: https://www.gov.pl/web/ukraina/karta-polaka-informacje-ogolne

Як це – отримати статус біженця?

Виходячи з цього питання, варто також згадати про необхідність отримання громадянами України статусу біженця. Перш за все, варто зазначити, що володіння таким статусом громадянином України жодним чином не пов’язане з вищезгаданим спеціальним актом. Отже, отримання статусу біженця є абсолютно окремою процедурою, координується Управлінням у справах іноземців, і особа, яка подає заяву на отримання такого статусу, перебуває під захистом цього Управління. Варто також зазначити, що питання отримання міжнародного захисту, у тому числі статусу біженця, регулюється Законом від 13 червня 2003 року про надання захисту іноземцям на території Республіки Польща. Важливо, щоб отримати такий статус необхідно, зокрема, подання заяви про міжнародний захист до прикордонної служби. Особі, яка претендує на такий статус, надається проживання, харчування, уроки польської мови та одноразова матеріальна допомога. Однак слід мати на увазі, що процедура надання міжнародного захисту є тривалим процесом, і іноземець, який подає заяву на отримання статусу біженця, може не працювати в Польщі перші півроку.

Короткий виклад правового становища людей, які тікають із зруйнованої війною України

  1. На громадян України, які безпосередньо перетнули польсько-український кордон, поширюється дія Закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни. Таким чином, громадяни України можуть скористатися правами, передбаченими законом.
  2. Українські громадяни, які прибули до Польщі через інші країни, наприклад, Словаччину, не підпадають під дію спеціального акту.
  3. Громадяни України, які прибули до Польщі через інші країни, наприклад, Словаччину, повинні підпадати під дію Виконавчого рішення Ради (ЄС) 2022/382 від 4 березня 2022 року та на умовах, передбачених Директивою Ради 2001/55/ЄС від липня. 20 2001 року мають право на тимчасовий захист. Додамо, що правила перебування та роботи в Польщі на основі цих положень не визначені, проте громадяни України можуть користуватися тимчасовим захистом відповідно до Закону про надання захисту іноземцям на території Республіки Польща.

Що робити після перетину кордону, якщо ви перетнули польсько-український кордон, тому на вас поширюється спеціальний акт?

З 12 березня 2022 року на вас діє закон про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни. Закон передбачає комплексні правила легалізації перебування громадян України на території Республіки Польща. Найголовніше, згідно з законом, громадяни України зможуть легально перебувати в Польщі протягом 18 місяців з 24 лютого 2022 року. Це стосується людей, які прибули до Польщі безпосередньо з України та заявили про намір залишитися на території нашої країни. Правовий акт передбачає низку прав, якими ви можете користуватися, і вони стосуються, зокрема, доступ до ринку праці, соціальної допомоги та забезпечення прожиткового мінімуму, охорони здоров’я тощо.

Але пам’ятайте, що положення закону не поширюються на громадян України проведення:

– посвідка на постійне проживання,
– дозвіл на проживання довгострокового резидента Європейського Союзу,
– дозвіл на тимчасове проживання,
– статус біженця,
– додатковий захист,
– згода на допустиме перебування,

і хто:

– подали заяви про міжнародний захист у Польщі (або від імені якої подано такі заяви),
– заявили про намір подати заяви про міжнародний захист.

Однак пам’ятайте, що якщо ви вже подали заяву чи декларацію про міжнародний захист, і хочете, щоб на вас поширювалися положення спеціального акту, нічого не втрачається, оскільки відповідно до положень цієї – ст. 2 пункт 5 Закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави – після відкликання заяви чи декларації на громадянина України поширюється дія спеціального закону.

Не хвилюйтеся, якщо після перетину кордону у вас немає де зупинитися, йдіть до найближчого пункту прийому. Там ви отримаєте всю необхідну інформацію та допомогу. Прийомні пункти: https://www.gov.pl/web/ua-pl/punkty-recepcyjne

  1. Не хвилюйтеся, якщо у вас немає документів на в’їзд до Польщі. Вас впустять на його територію.
  2. Якщо ваш в’їзд на територію Польщі не був зареєстрований, відповідно до ст. 3 сек. 2 Закону, зазначеного у пункті 1 вище, у вас є 60 днів з дня в’їзду на територію Польщі, щоб подати заяву на реєстрацію перебування в Польщі. Ви маєте подати таку заяву особисто за місцезнаходженням комунального органу в письмовій формі.

Що робити після перетину кордону, якщо ви перетнули не польсько-український кордон?

  1. Довідку, що підтверджує використання тимчасового захисту, можна отримати безкоштовно. Довідка видається Управлінням у справах іноземців на вимогу іноземця. Заяву можна подати особисто за адресою офісу у Варшаві, вул. Таборова 33, з четверга, 17 березня 2022 р.
  2. Свідоцтво є єдиним доказом використання тимчасового захисту в Польщі і протягом його дії засвідчує право власника на перебування на території Польщі. Іноземець, який користується тимчасовим захистом, може також виконувати роботу без дозволу на роботу, а також займатися та вести підприємницьку діяльність на території Польщі на тих самих умовах, що й громадяни Польщі. Особі, яка користується тимчасовим захистом, якій видано посвідчення, Управління у справах іноземців надає на їх прохання медичну допомогу та надає допомогу у вигляді проживання та харчування чи допомоги у вигляді грошової допомоги. Зазначена допомога надається в порядку та на умовах, визначених Законом про надання захисту іноземцям на території Республіки Польща.
  3. Громадяни України, які мають у паспорті штамп на кордоні, відмінний від польського, можуть легально проживати на території Польщі, але відповідно до Закону від 13 червня 2003 року про надання захисту іноземцям на території Республіки Польща. Закон також надає іноземцям право на перебування, роботу та отримання медичної допомоги. На таких осіб спеціальний закон не поширюється.

Marzena Kuras
PRAWNIK

Pomagam przedsiębiorcom w rozwiązywaniu bieżących problemów prawnych, związanych z prowadzonym biznesem. Przygotowuję pozwy o zapłatę oraz pisma procesowe. Wspieram firmy w egzekucji należnych im świadczeń. Zajmuję się również kwestiami związanymi z ochroną marki.

Skontaktuj się ze mną, chętnie odpowiem na Twoje pytania dotyczące naszej oferty i przedstawię rozwiązania dostosowane do Twojego biznesu.